Tardes cinetífiques: superherois, clons, androides i altres éssers extraordinaris

25/04/2017

Per segon any consecutiu s'organitza aquest cicle de conferències coordinat per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació del CSIC a les Illes Balears (UCC + I) i en el qual col·labora Medclic, el Mediterrani a un clic. «Tardes Científicas» es concep com una eina de divulgació científica en què el cinema de ciència ficció i les seves extraordinàries criatures: superherois, clons , androides i monstres de tot pèl, esdevenen un pretext per parlar de física de partícules, nanotecnologia, enginyeria genètica, intel·ligència artificial (IA) i biologia marina. Emprendrem un viatge fascinant de la mà de reconeguts investigadors per recórrer les fosses abissals més profundes de l’oceà i els laboratoris més sinistres, sempre amb la mirada i el cor posats en l’inquietant espai exterior.

En aquesta segona edició comptem amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de la Ciència Ficció.

Totes les conferències es faran a CaixaForum Palma, a les 19:00.

 

Dimecres, 19 de abril - “EX MACHINA” I EL FUTUR DE LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

Dr. Francis R. Villatoro. Professor del Departament de l’àrea de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial de la Universitat de Màlaga. La pel·lícula “Ex Machina” (Alex Garland, 2015) descriu els riscos de la intel·ligència artificial. Les màquines ja vencen als humans en jocs com els escacs o el go. Molts futuròlegs afirmen que el seu progrés continu donarà lloc a una singularitat tecnològica. Màquines conscients la super intel·ligència podria superar a la intel·ligència humana. El control dels possibles riscos és una línia de recerca emergent en intel·ligència artificial. “Ex Machina” és l’excusa perfecta per reflexionar sobre aquestes qüestions. Francis, R. Villatoro és Llicenciat en Física, Enginyer en Informàtica, Doctor en Matemàtiques, professor titular d’universitat en l’àrea de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial de la Universitat de Màlaga, i investiga en física computacional. Ha publicat més de 40 articles en revistes científiques impactades i dirigit 4 tesis doctorals. La seva tasca divulgativa se centra en el seu blog La Ciència de la Mula Francis, que forma part de la xarxa de blocs de Naukas. També col·labora amb altres blogs com Mapping Ignorance. Té una secció de ciència al programa de ràdio La Rosa dels Vents d’Onda Cero i col·labora amb altres programes de ràdio i podcasts sobre ciència, com La Fàbrica de la Ciència. Ha escrit articles divulgatius en premsa i revistes. Ha impartit gran nombre de xerrades divulgatives.

 

Dimecres, abril 26 - CRIATURES MARINES: L’OCEÀ A LA PANTALLA

Dra. Lara gracía. Investigadora del CSIC en el Grup d’Ecologia i Biodiversitat Marina de l’Institut d’Investigacions Marines (IIM-CSIC).

Al llarg de la història l’oceà i les seves profunditats han estat territoris desconeguts per a l’home, de la mateixa manera que les espècies que habiten en aquests ambients. Només s’ha explorat el 10% dels mars i oceans, i aquest desconeixement ha portat l’home a deixar volar la seva imaginació i crear éssers marins extraordinaris. La grandesa del blau amaga criatures marines misterioses que han servit d’inspiració a grans èxits de la literatura i del cinema de ciència ficció. Però Què hi ha de realitat en aquestes creacions? Podran els assistents identificar aquests singulars protagonistes?

Lara García és Llicenciada en Ciències del Mar per la Universitat de Vigo i Tècnic Superior en cultius marins. Actualment forma part de l’equip d’Ecologia i Biodiversitat Marina de l’Institut d’Investigacions Marines de Vigo (IIM-CSIC Vigo). Especialista en la captura i identificació d’espècies de zooplàncton en projectes sobre dieta de per larves de cefalòpodes i d’epidemiologia de malalties de mol·luscs bivalves d’interès comercial. A més ha participat en estudis d’abundància i dinàmica poblacional de recursos pesquers, així com en el desenvolupament de cultius aqüícoles. Posseeix àmplia experiència en el disseny, desenvolupament i execució d’activitats de comunicació social de la ciència com Tallers de Ciència Marina a APAM (Associació de Famílies de Persones amb Paràlisi Cerebral), Xerrada Inspiradora en el marc del certamen d’inspiració científica INSPIRACIENCIA, ponent en el programa Exper-i-Ciència CSIC (trobades en centres educatius, monitora científica en Tallers de Ciència Marina al carrer).

 

Dimecres, 3 de maig - LA GENÈTICA EN EL CINEMA: MUTANTS, CLONS I SUPERHEROIS

Dr. CARLOS BRIONES. Científic Titular del CSIC al Departament d’Evolució Molecular del Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA, Associat al NASA Astrobiology Institute).

“La investigació científica i els avenços de la tecnologia sempre han despertat gran interès per als guionistes i directors de cinema comercial. En concret, els desenvolupaments de la genètica s’han utilitzat en nombroses pel·lícules com a font d’inspiració, però també com a amenaça o com a esperança per a la humanitat. En aquesta xerrada mostrarem nombrosos exemples d’això i els comentarem en el context del que actualment resulta possible o impossible en la manipulació dels nostres gens"

Carlos Briones Llorente és Doctor en Ciències Químiques (especialitat en Bioquímica i Biologia Molecular) per la Universitat Autònoma de Madrid, amb una tesi doctoral realitzada al Centre de Biologia Molecular “Sever Ochoa” (CSIC-UAM). És Científic Titular del CSIC al Centre d’Astrobiologia (CSIC-INTA, associat al NASA Astrobiology Institute), on dirigeix des de l’any 2000 el grup de recerca “Evolució Molecular, Món RNA i Biosensors”. És coautor de més de 60 articles científics en revistes SCI i de 30 capítols en llibres especialitzats, i coinventor de 7 patents en els àmbits de la biotecnologia i la biomedicina. Posseeix àmplia experiència com a professor convidat a Graus o Màsters de diferents universitats. Paral·lelament, ha recorregut una llarga trajectòria en divulgació científica com a conferenciant i coordinador de cursos. Els seus articles divulgatius han aparegut en nombroses revistes (com “Revista d’Occident”, “Món Científic”, “Molt Interessant” o “El Cultural”), diaris ( “El Mundo”, “El Heraldo de Aragón” o “Diari de Burgos “) i blocs (” Naukas “i” Ciència per emportar “CSIC). Ha participat en programes de televisió (entre ells “Xarxes” i “Tres14” de TVE) i de ràdio, sent col·laborador habitual del programa “A espatlles de gegants” a Ràdio 1 de RNE. És coautor de diversos llibres de divulgació, entre els quals destaquen “El nanomón a les teves mans” (Col·lecció Drakontos, Ed. Crítica, Barcelona, 2014) i, en col·laboració amb Alberto Fernández Soto i José María Bermúdez de Castro, “Orígens: el univers, la vida, els humans “(Col. Drakontos, Ed. Crítica, Barcelona, 2015)

Compartir aquesta entrada