SOCIB mostra la nova oceanografia en el marc de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia

16/11/2016

Des de fa 15 anys el CSIC organitza la Setmana de la Ciència i la Tecnologia, permetent que la ciutadania entri en contacte directe amb els investigadors i visitin els laboratoris i instal·lacions científiques del seu entorn més proper. En aquest marc, més de 500 estudiants de les Illes Balears participen en les activitats organitzades per l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i la Delegació del CSIC a les Illes Balears (UCC + I). 

En el marc de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia, l' ICTS SOCIB, en el seu compromís amb la divulgació científica, ha ofert el taller "Follow the glider" un projecte en col·laboració amb CEFAS i  l'IMEDEA (CSIC-UIB). Aquesta activitat permet apropar les noves tecnologies d'observació marina i costanera del SOCIB als estudiants que participen al taller, així com conèixer a fons el planador submarí o glider, el vehicle autònom (no tripulat) submarí que ha revolucionat l'oceanografia a l'última dècada.

De la mà de l'enginyer Marc Torner, els alumnes i les alumnes del King Richard III College i de l'IES Politècnic de Palma van conèixer el taller de noves tecnologies marines on els estudiants han pogut conèixer com funcionen els planadors i quins són els seus components. Han pogut comprovar tot el treball que realitzen els enginyers per preparar la missió del glider i les diferents instal·lacions que s'utilitzen per preparar-los, com la càmera de pressió i el tanc de llast, que permeten als enginyers comprovar que el glider està a punt per la seva missió. Si vols conèixer més sobre la preparació de la missió del planador, pots veure-ho aquí

Els estudiants van poder conèixer "Follow the glider", un web adreçat a estudiants i professorat que permet el seguiment dels gliders que el SOCIB i l'IMEDEA (CSIC-UIB) tenen operatius a la zona de la mar Balear. L'eina mostra la trajectòria dels planadors en temps quasi-real, així com el recorregut i les dades recollides en les diferents missions dutes a terme. A més de la possibilitat de realitzar el seguiment del recorregut dels gliders, aquest programa compta amb explicacions gràfiques sobre el funcionament d'aquests planadors submarins i sobre la interpretació de dades com la salinitat, la temperatura, la quantitat de clorofil·la o la concentració d'oxigen del aigua de mar.

A més de "Follow the glider", altres tallers, excursions, exposicions, a més del llançament del concurs La mar de ciència, han completat l'oferta d'activitats de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia a les Illes Balears. Totes aquestes activitats gratuïtes s'han organitzat en col·laboració amb la Fundació Espanyola de la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Pots veure-ho a l' Informatiu Balear de Tve (minut 06:59) o en aquest clip de vídeo:

Compartir aquesta entrada