Comença la missió de Jason-3, el nou vigilant dels oceans.

18/01/2016

El nou satèl·lit mediambiental Jason-3 ja està en òrbita i inicia la missió de supervisar els oceans i analitzar el seu paper en el canvi climàtic.

Aquest satèl·lit va ser posat en òrbita a bord del coet Falcon-9,llançat el 17 de gener de 2016 a la base aèria de Vandenberg (Califòrnia).

Jason-3 mesurarà la superfície dels oceans en una missió internacional de cooperació entre la NASA (United States National Aeronautics and Space Administration) el CNES (Centre National d'Etudes Spatiales), el EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) i la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) l'objectiu principal és la monitorització dels oceans.

Aquest satèl·lit rep el seu nom del mític Jason, líder dels argonautes, i la seva missió continuarà els mesuraments de la topografia de la superfície dels oceans iniciades pels seus predecessors com el satèl·lit TOPEX / Poseidon llançat l'any 1992 i continuades a través dels satèl·lits actualment operatius Jason-1, llançat en 2001, i OSTM / Jason-2, llançat en 2008. Gràcies a aquests satèl·lits es coneixen dades contínues sobre l'altura dels oceans durant 23 anys. Les dades mostren la variació del nivell del mar i el seu augment en 7 centímetres en aquestes últimes dues dècades.

 

 

Jason-3 compta amb els últims avenços en equipament per a realitzar les observacions de l'altura global de la superfície del mar. Aquestes dades proporcionen una valuosa informació de l'oceà per als meteoròlegs en la predicció dels huracans devastadors i altres fenòmens meteorològics extrems així com en la predicció de les marees i el seguiment dels corrents per a la millora de la navegació.

Per a què serveix un satèl·lit com Jason-3?

Els mesuraments d'altimetria de gran precisió de Jason-3 s'utilitzen per a una varietat d'aplicacions científiques, comercials i operacionals, incloent:

  • Previsió dels huracans i la seva intensitat.
  • Predicció de l'onatge per als operadors en alta mar, com les plataformes marines.
  • Pronòstic de marees i corrents per a la navegació comercial i el disseny de rutes comercials.
  • Previsió costanera per a la resposta als problemes ambientals, com els vessaments de petroli i invasions d'algues nocives
  • Modelatge costaner, crucial per a l'estudi i conservació dels ecosistemes marins i costaners, especialment en la investigació d'esculls de coralls i dels remolins de mesoescala, rics en fitoplàncton, vitals per als mamífers marins.
  • Estudi i predicció de fenòmens com el Niño i la Niña.

 

 

John Grunsfeld, administrador associat per a la ciència de la NASA a Washington afirma que "els mesuraments de Jason-3 ens ajudaran a avançar en els nostres esforços per entendre la Terra com un sistema integrat per l'augment del nostre coneixement dels canvis del nivell del mar i els rols de els oceans en el clima. "

En un futur Jason-3 ens ajudarà a realitzar un seguiment de la pujada del nivell del mar global, una amenaça creixent per a la capacitat de recuperació de les comunitats costaneres i per a la salut del nostre medi ambient.

 

Compartir aquesta entrada