El nou sentinella de la Terra

26/04/2016

El satèl·lit europeu Sentinel-1B va ser llançat des del port espacial de Kourou a la Guaiana Francesa a bord d'un coet Soyuz. Sentinel-1B és el quart satèl·lit del programa europeu Copèrnic (http://copernicus.eu/) amb l'objectiu de l'establiment d'un sistema europeu d'observació de la Terra que inclou altres tres satèl·lits (Sentinel- 1A, 2A i 3A). Sentinel-1B s'unirà al seu germà bessó Sentinel-1A i prendran imatges de la Terra cada sis dies. Tots dos orbitaran a 180 graus de separació, el que proporcionarà una cobertura més completa del planeta.

La missió Sentinel-1B beneficia nombrosos serveis relacionats amb el seguiment  del gel al mar Àrtic i la vigilància dels oceans, incloent la detecció de vessaments de petroli i el seguiment d'embarcacions.

 

Sentinel, el vigilant amb visió radar

Aquest satèl·lit està equipat amb un avançat instrument radar capaç d'observar la superfície del planeta a través dels núvols o la pluja, tant de dia com de nit. Per aquest motiu, la missió d'aquest sentinella és de gran valor pel fet que:

  • En situar-se sobre oceans i mars, subministra imatges per generar mapes amb les condicions del gel per a un trànsit segur.
  • És capaç d'observar tant de dia com de nit, la qual cosa permet observar les regions polars fins i tot en els foscos mesos d'hivern.
  • Pot observar a través dels núvols que cobreixen els boscos tropicals, permetent una millora en la gestió dels boscos o proporcionar suport en situacions de crisi o desastres naturals.
  • Subministra informació relativa a vent, onatge i corrents, permetent fer el seguiment d'abocaments de petroli.

Descobreix com el Sentinel-1B usa el seu radar per proporcionar les imatges de la superfície terrestre sota qualsevol circumstància:

 

 

Oferint dades de lliure accés 

Les missions Sentinel permeten obtenir sèries temporals de dades que es processen per proporcionar als usuaris, de manera oberta, informació fiable i actualitzada sobre temes com la qualitat de les aigües, la seguretat marítima o la conservació d'hàbitats naturals.
 

 

Els companys de viatge Sentinel-1B 

En el coet Soyuz en què es va llançar aquest satèl·lit, viatjaven a bord dos projectes científics: 3 satèl·lits CubeSats i un satèl·lit Microscope. Els tres CubeSats són petits satèl·lits desenvolupats per tres universitats europees (la de Lieja, a Bèlgica, la de Torí, a Itàlia, i la d'Aalborg, a Dinamarca) per provar diferents tecnologies, que orbitaran entre els 453 i els 665 quilòmetres. Microscope és un satèl·lit de l'agència espacial francesa CNES, que vol demostrar el principi d'equivalència de la física (en el buit tots els cossos cauen a la mateixa velocitat), un dels pilars de la teoria de la relativitat general d'Einstein.

Pots seguir de prop la missió Sentinel  aquí 

 

Compartir aquesta entrada