World Oceans Day

L'any 2008, les Nacions Unides va nomenar al dia 8 de juny "Dia Mundial dels Oceans". Aquesta decisió per part de les Nacions Unides va suposar una oportunitat per millorar la comprensió i divulgació dels nostres mars i la vida que alberguen, així com difondre els reptes als quals ens enfrontem en la preservació dels oceans i els seus preuats recursos.

Conèixer els oceans permet gestionar la vida i els ecosistemes de la Terra, ja que els mars són els encarregats de regular la temperatura global i produir la meitat de l'oxigen del nostre planeta, així com proporcionar matèries primeres, energia i a més, ser l'hàbitat de milions d'espècies conegudes i d'aquelles encara per conèixer.

Per què són importants els oceans? Com són? Quines són les seves amenaces? Descobreix-ho a la infografia "Oceans sans, planeta sa" que pots descarregar-te aquí

Ens sumem a la celebració del Dia Mundial dels Oceans.

Oceans sans, un planeta sa

Els oceans són el cor del nostre planeta. De la mateixa manera que els batecs del cor fan que la sang circuli per tot el cos, els oceans connecten a les persones de tot el món. També regulen el clima, són una font d'aliment, produeixen oxigen, són l'hàbitat d'una gran varietat d'és

sers vius i ens proporcionen molts recursos, entre ells, medicines.

Per garantir la salut de les nostres comunitats i de les generacions futures és imprescindible que tinguem cura als oceans amb la mateixa intensitat que ells tenen cura de nosaltres.

El lema d'enguany és «Oceans sans, un planeta sa».

Lamentablement, algunes activitats humanes, com la pesca il·legal, les pràctiques d'aqüicultura insostenibles, la contaminació marina i la destrucció de l'hàbitat i les espècies exòtiques, així com el canvi climàtic i l'acidificació dels oceans, tenen un impacte negatiu sobre els oceans i els mars.

 

10 coses que pots fer pels oceans

1. Reduir les emissions de CO2 i el consum d'energia

2. Fer compres segures i sostenibles de peix

3. Utilitzar menys productes de plàstic

4. Tenir cura de les platges

5. No comprar productes elaborats amb materials que fan mal a les espècies marines, com la joieria amb coral, carei o derivats del tauró

6. Triar responsablement les mascotes, evitant comprar per a un aquari els peixos d'aigua salada capturats del seu hàbitat natural

7. Donar suport a les organitzacions que treballen per protegir el mar

8. Influir un canvi en la seva comunitat

9. Viatjar pel mar responsablement

10. Obtenir informació sobre els oceans i la vida marina

Aquest any 2016, per celebrar el Dia Mundial dels Oceans, l'Obra Social “la Caixa” i la ICTS SOCIB, en el marc del projecte Medclic: el Mediterrani a un clic, han posat en marxa un certamen fotogràfic amb els oceans i el mar como temàtica central, el Medclic Oceans Photo Contest”. 

La fotografia és un poderós mitjà d'expressió que ens inspira i ens convida a celebrar la bellesa i la diversitat dels nostres mars i oceans. Aquest concurs pretén ser una crida a professionals i persones aficionades la fotografia d'Espanya per mostrar algunes de les millors imatges sobre els oceans, els seus paisatges, les seves gents i la biodiversitat que aquests alberguen.

Participa a  www.medclicphoto.es/ca