Planadors Submarins

  Darreres missions

  Així és un glider per dins

  Imagen interactivoImagen interactivo
  BATERIES Poden ser de liti o d’alcalines. A partir d’elles, el glider obté energia per funcionar. A més, les bateries es desplacen cap endavant i cap enrere dins del submarí. Si es mouen cap endavant, l’ajuden a submergir-se. En canvi, si es mouen cap enrere, faciliten que pugi.
  BADIA DE NAVEGACIÓ És la part del processador responsable del mecanisme de navegació del glider.
  PISTÓ S’omple i es buida d’aigua perquè el submarí se submergeixi o emergeixi. Si s’omple d’aigua, l’aparell se submergeix. Si es buida, aquest espai queda ple d’aire i el fa surar, empenyent-lo cap a la superfície.
  BADIA DE CIÉNCIA És la part del processador responsable dels sensors científics.

  QUÈ ÉS UN GLIDER?

  Els gliders o planadors submarins són uns vehicles autònoms que están revolucionant la investigació oceanogràfica actual, ja que permeten monitoritzar en temps real l'estat del mar. Els gliders estan equipats amb sensors per obtenir informació sobre paràmetres fisicoquímics de l'aigua de mar. Són capaços d'obtenir informació de la conductivitat, la temperatura, la profunditat, la clorofil·la i l'oxigen a través dels seus sensors durant mesos.

   

  UN DRON SUBMARÍ PRENENT EL POLS DE L'OCEÀ EN TEMPS REAL

  Els gliders s'han convertit en els grans aliats dels investigadors, perquè el seu major avantatge és la capacitat per realitzar tasques de manera autònoma durant setmanes, o mesos, permetent obtenir dades de major resolució i en temps real sobre els corrents marins a un cost menor que les campanyes en els vaixells oceanogràfics. És un sistema d'observació que treballa ininterrompudament i en condicions extremes. Una altra de les seves grans avantatges és que poden explorar sense necessitat de motor ni hèlix, i consumeixen molt poca energia.

  SAPS COM FUNCIONA UN GLIDER?

  Els gliders són vehicles autònoms que són operats de manera remota, des del laboratori, on els enginyers introdueixen les instruccions de la missió (com la ruta, la profunditat o la informació que ha de recollir, entre d'altres) en el sistema operatiu.

  Quan el glider està preparat es llança al mar per iniciar la seva missió. A l'aigua, el glider es desplaça planejant gràcies a un control sobre la seva flotabilitat, mitjançant un sistema que omple i buida del pistó interior, que li permet emergir o submergir fent moviments verticals en la columna d'aigua.

  Cada planador submarí incorpora instruments per mesurar la temperatura, la salinitat, la concentració d'oxigen, els nivells de clorofil·la i terbolesa de l'aigua de mar. Les dades que recopila s'envien periòdicament al centre de dades gràcies a l'antena que incorpora. Aquesta antena permet que el glider rebi noves instruccions en el cas que hagi de canviar el seu rumb.

  En finalitzar la missió es recull el glider ja que disposa d'un localitzador GPS que transmet la vostra posició constantment.

  Descobreix aquí més sobre el glider

   

   

  Infraestructura cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)