El mar com a recurs educatiu

I Jornades sobre l'ensenyament de les ciències 

El mar com a recurs educatiu

3 i 4 de febrer de 2017. CaixaForum Palma

 

Dirigides al professorat de primària i secundària - Activitat gratuïta

L’oceà cobreix el 71% del planeta, és l’origen de la gran part de la vida existent a la terra, regula el clima, ens subministra oxigen, energia i aliment. No obstant això, les ciències marines són una de les disciplines menys representades en els programes educatius. Educadors, docents i investigadors han de treballar conjuntament per integrar les ciències marines i l’oceanografia en els programes curriculars i així fomentar la cultura oceànica en l'àmbit de l’educació formal i no formal.

Aquestes jornades s’adrecen a professors d’educació Primària i Secundària, així com a estudiants de magisteri i educadors, i tenen com a objectiu acostar la mar a l’escola i mostrar el potencial educatiu de les ciències marines per la seva interdisciplinarietat i multidimensionalitat. L’estudi de la mar suposa la compressió de continguts i conceptes provinents de la física, la biologia, la química, l’enginyeria, la geologia, les matemàtiques, etc. També permet conèixer les activitats associades a la mar, com el turisme, la pesca, el transport marítim, etc., aspectes clau per al coneixement del nostre entorn natural, econòmic i social.

El programa formatiu té com a objectiu presentar al professorat l’estat actual de la investigació sobre la mar i introduir els conceptes bàsics per entendre-la. També es donaran a conèixer alguns dels centres de recerca, laboratoris i infraestructures dedicades a l’estudi del medi marí de les Illes Balears. El programa compta amb l’assistència de divulgadors i docents d’àmbit nacional i local que treballen per millorar l’ensenyament de les ciències. Alguns dels temes que es tractaran seran per exemple, els organismes que habiten en l’oceà, com el mar interacciona amb l’atmosfera, d’on ve l’aigua de la mar i per què és salada, quins són els efectes del desglaç a l’escalfament global o com els instruments i tecnologies emprades per la nova oceanografia han canviat la forma d’investigar el mar.

 

    • Proporcionar conceptes relacionats amb les ciències marines i l’oceanografia que es puguin integrar de forma transversal en totes les assignatures. 
    • Oferir eines i recursos educatius innovadors adaptats als projectes curriculars amb l’objectiu d’augmentar la cultura oceànica dels estudiants.  
    • Compartir materials, recursos i propostes didàctiques (tallers, Flipped Classrooms, experiments, etc.) que puguin realitzar-se amb facilitat a l’aula i permetin entendre aspectes clau dels oceans, així com reflexionar sobre la seva importància i el seu estat  de salut.   
    • Presentar al professorat les últimes investigacions sobre el mar que es realitzen a les Illes Balears a través dels centres del CSIC i de l'ICTS SOCIB. 
    • Obrir vies de col·laboració entre la comunitat educativa, divulgadors i investigadors. 

     

    Divendres 3 de febrer

    15:00-15:30 Recepció i lliurament de documentació.

    15:30-16:00 Acte inaugural i benvinguda.

    L'acte inaugural de les jornades estarà presidit pel vicepresident i conseller d'Innovació, Investigació i Turisme, Sr. Gabriel Barceló, i pel conseller d'Educació i Universitat, Dr. Martí March.

    16:00-17:30 Conferència inaugural.

    SOCIB: investigació i noves tecnologies oceanogràfiques al servei de la gestió de la Mediterrània.

    Joaquim Tintoré, director de l'ICTS SOCIB (Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears) i professor d'Investigació de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB)

    Presentació a càrrec de Sebastià Mandilego, degà del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats de Filosofia i Lletres i en Ciències de les Illes Balears.

    17:30 – 17:45 Pausa

    17: 45- 19:15 Tallers del bloc A

    Taller 1. Aprenent a classificar invertebrats: rescat de Cetacis. Fundació Palma Aquarium (Palma). Taller per a Primària.

    Taller 2. La simulació de la termoclina al mar Mediterrani. Rosa Frau Bonet, professora de Secundària de Física i Química del CC Es Liceu i col·laboradora del DEMOLAB. Francisca Molins Homar, coordinadora de DEMOLAB-DEMOTEC, Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (POTU), professora associada del Departament de Física de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i professora de Secundària de Física i Química (Palma). Taller internivells.

    Taller 3. Medclic: el Mediterrani a un clic. Recursos Educatius per a una Flipped classroom. Àngels Garau i Blanca de Ugarte, tècniques del Servei de Divulgació i Educació de la ICTS SOCIB (Palma). Taller per a Secundària.

    19:15-20: 30 Conferència

    Submergeix-te a la mar: eriçons, algues i meduses. Una experiència didàctica en el entorn escolar

    Ana Villaecusa, professora de Biologia i presidenta de diverCiencia (Algeciras). 

    Presentació: Josep Corominas, membre del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya.

    Dissabte 4 de febrer

    9:15-11:00 Tallers bloc B

    Taller 4. De la mar a l'aula. Gyotaku. Josep Marlés, professor de l'Escola Frederic Mistral -Fundació Collserola (Barcelona). Taller per a Primària.

    Taller 5. Vida en una gota d'aigua de mar: la importància del zooplàncton en la diversitat d'un ecosistema. Lara García, investigadora a l'equip d'Ecologia i Biodiversitat Marina de l'Institut d'Investigacions Marines (IIM-CSIC) (Vigo). Taller internivells.

    Taller 6. La mar en alta resolució: gliders i altres instruments de la nova oceanografia. Tomeu Cañellas, tècnic del Servei de Divulgació i Educació de la ICTS SOCIB i Marc Torner, tècnic de glider de la ICTS SOCIB (Palma). Taller per a Secundària.

    11:00 – 11:30 Pausa

    11:30-13:15 Tallers bloc C

    Taller 7. La Mediterrània, un caleidoscopi de mirades investigadores. M.Pilar Menoyo, catedràtica de matemàtiques de l'IES Juan Manuel Zafra (Barcelona). Taller per a Primària.

    Taller 8. Entenguem el canvi global. Iris Hendriks, Francesca Iuculano, Marina Sanz, Guillem Roca, investigadors en el Departament del Canvi Global de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) (Esporles). Taller internivells.

    Taller 9. De la mar a l'aula: estudi dels processos de bioincrustació. Josep Marlés, professor de l'Escola Frederic Mistral -Fundació Collserola (Barcelona). Taller per a Primària.

    13:15-14:30 Conferència de cloenda

    Ciència a riallades: monòlegs amb humor científic

    Ana Payo. Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), segona classificada FameLab Espanya 2014 i membre de The Big Van, científics sobre rodes.

    Adrián García. Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB), finalista FameLab Espanya 2015.

    Amanda Far. Coordinadora del PACiS (Programa d'Altes Capacitats i Superdotació de la Universitat de les Illes Balears), finalista FameLab Espanya 2015.

    16: 00- 17:00 Visites - opcionals -

    1.      CaixaForum. Visita a l'exposició

    2.      Vaixell Oceanogràfic SOCIB


    Presentació de diapositives del taller educatiu MEDCLIC

     

    Més informació i inscripcions

    Programa PDF

     

    ORGANITZEN 

    Consell General de Col·legis de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències

    SOCIB. Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears a través de Medclic: el Mediterrani a un clic (SOCIB-Obra Social "la Caixa")

    CSIC. Consell Superior d'Investigacions Científiques. Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de les Illes Balears

    Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats de Filosofia i Lletres i en Ciències de les Illes Balears

    Obra Social "la Caixa". CaixaForum Palma.