Regresa a Baleares, cargada de oceanografía, la Noche Europea de los Investigadores

09/22/2017

Jornada de portes obertes al Vaixell Oceanogràfic SOCIB, tast de vins, xerrades amb científic, exposicions ... Torna La Nit Europea dels Investigadors a Balears, i el projecte MEDCLIC ho celebra aprofitant l'ocasió per apropar l'oceanografia a la societat balear.

D'aquesta manera, les ciències marines formen part de les activitats que els dies 25, 28 i 29 de setembre es duran a terme a Palma i a Maó amb motiu d'aquesta festa de la ciència. La Nit Europea dels Investigadors és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea dintre de les accions Marie Sktodowska-Curie del programa Horizonte 2020, que té lloc simultàniament en més de 250 ciutats europees des de 2005. El seu principal objectiu és apropar els investigadors als ciutadans perquè coneguin el seu treball, els beneficis que aporten a la societat i la seva repercussió en la vida quotidiana.

A les Balears reprenem l'organització d'aquesta activitat de mans del Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General d'Innovació i Recerca al costat de la Fundació Bit, la Delegació del CSIC a les Illes Balears i el SOCIB a través del programa MEDCLIC, el Mediterrani a un clic.

Aquí et detallem les activitats:

Dilluns 25: Humor, oceanografia i gastronomia a Menorca

l’Estació Científica Jaume Ferrer de La Mola de Menorca obrirà les seves portes per a què els menorquins puguin visitar les instal·lacions. Es mostrarà una exposició sobre els programes de seguiment científic que s’hi realitzen i l’investigadora i directora del Centre Oceanogràfic de Balears de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) i directora científica de l’Estació Jaume Ferrer, Salud Deudero, presentarà el mencionat programa a les 18.30 hores.

A més, a les 19 hores, es durà a terme la xerrada “El marisqueig al port de Maó, ahir i avui”, a càrrec d’Adolf Sintes, membre de la secció de Ciències Socials de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) i autor de diversos llibres i articles sobre el producte de Menorca, la història i tradicions.

Els assistents també podran gaudir d’una demostració gastronòmica i tast de musclos del port de Maó amb diferents tipus de salsa maonesa, de la mà de l’associació Fra Roger Gastronomia i Cultura. El tast es maridarà amb vi blanc de Binifadet i el Consell Regulador Denominació d’Origen Queso Mahón també participarà oferint un tast de formatges.

Per tal de fer la visita més lúdica, la monologuista i científica Ana Payo oferirà dos monòlegs: “Una oceanógrafa de secano” i “Ana y Paco una historia de amor (entre gaviotas)”. Ana Payo és oceanògrafa i monologuista i, a més, divulga amb Big Van i milita en la lluita contra el canvi climàtic i la desigualtat de gènere.

Dijous 28: El ParcBit, espai per a la ciència i els vins

El dijous 28, a partir de les 18.15 hores, el claustre de Son Espanyol del ParcBit acollirà un “Tast de ciència i vins” amb la intenció de divulgar la part més científica del món dels vins així com la recerca que s’està duent a terme sobre l’activitat vitivinícola a Espanya. L’acte començarà a les 18 hores amb una degustació de vins de la DO Pla i Llevant i Petits Cellers de Mallorca. Així, a les 19 hores els més apassionats del vi podran fer uns tast dirigits per Julio Torres, sommelier d’AVA Vins i a les 20h un altre dirigit per l’expert Pedro Balda, doctor en Enologia per la Universitat de La Rioja.

També relacionada amb el vi, el CSIC a les Illes Balears mostrarà la seva exposició “La Vid, el vino, el CSIC: 200 años de investigación” que fa un recorregut per les diferents varietats nacionals de la vinya, els primers estudis científics que se’n feren i la recerca que realitza actualment el CSIC.

A banda de vins, la Nit dels Investigadors al ParcBit oferirà una degustació de formatges del Consell Regulador Denominació d’Origen Queso Mahón.

A les 18.30 hores el periodista i divulgador científic Enric Culat presentarà el nou programa “Balears fa ciènca” que emetrà IB3 Televisió en els propers mesos.

Durant tot l’esdeveniment, s’aniran projectant imatges de l’exposició fotogràfica de la construcció del “Complex Balear d’Investigació, Desenvolupament Tecnològic i Innovació del ParcBit”, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu 2007-2013 de les Illes Balears per donar a conèixer a la ciutadania el valor afegit de la Política de Cohesió Europea”.

Divendres 29: Canyes amb científics i científiques a bord del Buc Oceanogràfic

La nit del divendres 29, de 18 a 21 hores, al Moll de Palma s’obriran les portes del Buc Oceanogràfic SOCIB per a què tots els interessats puguin conèixer, a través de personal investigador, tècnic i la seva tripulació, com s’investiguen els oceans en el segle XXI. Aquesta activitat és promoguda pel programa de divulgació i recerca MEDCLIC: el Mediterrani a clic del Servei d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB) i l’Obra Social “La Caixa”.

També amb l’objectiu d’apropar els ciutadans als professionals del SOCIB i l’IMEDEA, es tendrà l’oportunitat de fer “Canyes amb científics i científiques” amb qui es podrà conversar sobre què és l’oceanografia, saber per a què serveix un glider o quin és el paper dels oceans en el canvi climàtic. La científica de l’IMEDEA Ana Payo oferirà de nou monòlegs amb humor científic i molta oceanografia.

També a bord, el SOCIB mostrarà l’exposisió “El Mediterráneo a un clic”, onze fotografies de gran format que mostren la tasca del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), una institució pública dedicada a la investigació marina i costanera a través de l’ús de les noves tecnologies.

Totes les activitats són gratuïtes i de lliure accés. Els interessats en participar en el tast de vins dirigits han d’inscriure’s prèviament al següent formulari: https://goo.gl/forms/w1U3tfytb6quAZWb2

T'esperem!

 

Share this entry