¿Qué deben hacer los científicos con los problemas ambientales del Mediterráneo?

02/10/2017

Aquest dijous 9 febrer 2017 ha començat el cicle Històries del Mediterrani III: el Mediterrani del proper segle. Aquesta sessió, conduïda de nou per la comunicadora Rosa Campomar, ha comptat amb el Dr. Joan Grimalt, professor d'Investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques i director de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA-CSIC). Durant l'entrevista, el Dr. Grimalt ha incidit en la necessitat de prendre mesures urgents per aconseguir una Mediterrani més sa per a les futures generacions. La pesca d'arrossegament, els residus contaminants i l'acumulació de mercuri són algunes de les principals amenaces d’aquest mar en l'actualitat i per això Grimalt advoca per una recerca d'excel·lència que ha de ser responsable i compromesa des del punt de vista de l'ètica ambiental.

 

El Mediterrani, un mar amenaçat

El mar Mediterrani, un desert blau tancat entre tres continents, té una circulació que permet la seva neteja de forma natural. Per aquesta raó les seves aigües es mantenen netes i cristal·lines. Això no obstant, el Mediterrani té la major quantitat d'espècies marines perjudicades per compostos organoclorats i mercuri, un problema que s'agreuja, ja que afecta tota la cadena tròfica.

A més d'aquestes amenaces relacionades amb la salut del mar, hi ha altres problemes ambientals relacionats amb la distribució global dels contaminants, que acaben afectant la nostra salut.

La pèrdua i degradació dels hàbitats naturals, especialment de les praderies de posidònia, juntament amb altres amenaces com l'entrada d'espècies invasores i la sobreexplotació són les causes més importants de disminució de la biodiversitat del mar. Aquests són els grans reptes de futur a què s'enfronta la ciència.

 

 

La investigació i l'ètica ambiental com a claus per assegurar el futur dels nostres mars

Davant aquesta problemàtica, és vital el paper dels investigadors que, segons ha apuntat Joan Grimalt, s'han d'esforçar per comunicar els resultats dels seus estudis a aquelles institucions que veritablement poden posar solucions, sempre actuant amb coherència, rigor científic i responsabilitat social.

 

Historias del Mediterráneo III

La propera cita serà el proper dijous 16 de febrer amb el Dr. Damià Gomis que ens parlarà dels efectes del canvi climàtic al Mediterrani.

Share this entry