La recerca de tortugues a bord d'un vaixell centenari

23/05/2016

A bord d'un veler centenari, una tripulació de biòlegs marins i investigadors estudien els moviments, l'ús de l'hàbitat i l'ecologia de grans pelàgics com els cetacis i les tortugues marines a les aigües de la mar Balear.

Capitanejats per Ricardo Sagarminaga, ccofundador de la Societat Espanyola de Cetacis i fundador del centre de Recerca i Educació Marina Alnitak (una associació dedicada a proporcionar bases de dades científiques per a l'establiment i gestió de les àrees marines protegides) aquests investigadors realitzen diverses tasques que van des observació dels animals fins a la recopilació de dades per a ampliar el coneixement dels ecosistemes marins i aportar informacions bàsiques per a la seva conservació.

Seguint el viatge de les tortugues 

La tortuga caguama (Caretta caretta) emprèn en la seva etapa juvenil una gran aventura transoceànica que la condueix des de Florida cap a la Mediterrània, on ha de lidiar amb activitats humanes com la pesca amb palangre i el tràfic marítim, a més de patir altres impactes com l’increment d'escombraries marines o abocaments procedents d'embarcacions, que suposen un seriós perill per a aquesta espècie amenaçada.

La utilització de marques de satèl·lit per a la monitorització d'aquests pelàgics permet el seguiment en temps real gràcies als transmissors equipats amb GPS (que permeten obtenir el posicionament de les tortugues), així com sensors de pressió i temperatura. Aquesta informació, podrà ser utilitzada pels oceanògrafs de manera similar a les dades que ofereixen les diferents plataformes d'observació marina i costanera de la ICTS SOCIB.

 


Aquests instruments d'alta tecnologia no afecten a les tortugues

La oceanografia operacional que desenvolupa la ICTS SOCIB ofereix avui una oportunitat única per estudiar les interaccions entre la variabilitat del medi ambient i les espècies com la tortuga caguama per al desenvolupament de nous enfocaments de gestió ambiental i conservació.

Un vaixell centenari per a una expedició oceanogràfica

El veler Toftevaag es va construir l’any 1910 per pescar arengades pels fiords de Noruega. Des de fa un parell de dècades, aquesta veterana joia de 18 metres d'eslora s'ha consagrat a l'estudi i la protecció dels dofins, balenes, tortugues i aus marines del Mediterrani.


Tota la informació recollida a la campanya a bord del Toftevaag s'utilitzarà per desenvolupar eines que contribueixin a la conservació de l'espècie.

Compartir aquesta entrada