Les xarxes d'un informàtic en alta mar

29/11/2016

Des de sempre el mar m'ha atret molt. Mai hagués pensat que podria combinar la meva passió amb el meu treball com informàtic. Em dic Miquel Gomila i formo part de l'equip del projecte Medclic de SOCIB, al Servei d'Informàtica i Tecnologies de la Informació (Computing & IT). Recentment, vaig tenir l'oportunitat de participar en la campanya Canales Autumn-16 a bord del nostre Vaixell Oceanogràfic (V/O SOCIB). Aquesta campanya científica té com a objectiu el mostreig del canal d'Eivissa, una zona de gran interès per als investigadors per la seva biodiversitat i per ser una àrea on conflueixen aigües mediterrànies i aigües atlàntiques que entren per l'estret de Gibraltar.

El V/O SOCIB està especialment dissenyat per a la investigació oceanogràfica i compta amb sistemes i equips informàtics pel maneig de l'instrumental científic i la correcta transmissió de les dades obtingudes. Tota aquesta informació es recopila, processa i emmagatzema al Centre de Dades de SOCIB, que també s'encarrega de garantir el lliure accés a aquestes dades i desenvolupar eines per a la seva visualització, en línia amb l'estratègia open data de SOCIB.

En aquesta campanya el meu treball ha consistit a garantir el correcte funcionament de l'equipament informàtic. Les operacions a bord es controlen a través de cinc ordinadors: un permet seguir la informació del CTD de la roseta mentre que l'altre mostra les dades de la sonda; un tercer està connectat al sistema de videovigilància amb què es controlen les maniobres a la coberta i la resta permet als investigadors treballar i connectar-se a la xarxa de les dades emmagatzemades.

En l'inici de la campanya, durant el trajecte de Palma a Eivissa es van realitzar els primers mostrejos amb la roseta CTD que està equipada amb uns sensors amb els obtenen dades de salinitat, temperatura i pressió de la columna d'aigua. Aquestes dades es recullen en un dispositiu NAS d'emmagatzemament massiu de dades connectat en xarxa (Network Attached Storage).

La roseta oceanogràfica equipada amb el CTD que mesura la temperatura i la salinitat

Quan operarem amb la roseta, el ritme de treball a la coberta i al laboratori fou intens i col·laboratiu, així que no vaig dubtar a ajudar en tot el que fos possible: carregant caixes, sostenint caps o preparant recipients per al mostreig ... Del treball de les meves companyes al laboratori vaig acabar aprenent moltes coses interessants sobre oxigen, clorofil·la i altres nutrients presents en l'aigua de mar. Mentre elles van treballar al laboratori humit del vaixell, jo ho vaig fer en el sec, on hi ha el rack, un suport metàl·lic destinat a allotjar equipament electrònic, informàtic, els controladors de les comunicacions i els sistemes d'alimentació ininterrompuda (SAIs) que permeten mantenir els equips protegits de pujades de tensió i fora de perill de fallides en el subministrament que poguessin danyar-los.

Una de les tasques destacables del segon dia de campanya, va ser el manteniment de l'estació del nivell del mar del port de Sant Antoni a Eivissa. A diferència dels grans vaixells oceanogràfics tradicionals, el V/O SOCIB en ser un catamarà, va navegar de forma més estable i els desplaçaments des d'Eivissa fins a Dénia van ser molt ràpids.

A més de continuar amb els mostrejos, el tercer dia es va realitzar el manteniment de la boia d'Eivissa. En aquesta ocasió ho vaig poder combinar amb les meves altres aficions que són el busseig i la fotografia subaquàtica, perquè a més del meu títol en informàtica, tinc el de PADI Advanced Open Water Diver, el que em va permetre participar en aquesta missió. Com tocava ficar-se a l'aigua, no vaig dubtar ni un segon a preparar la meva càmera i llançar-me de ple en aquest blau on més de 800 metres ens separaven del fons. En la immersió, al costat del meu company Niko, tècnic de l' ETD, ens van acompanyar centenars de peixos pilot, llampugues, peixos ballesta ... que es van acostar sense cap temor mentre comprovàvem el bon estat dels grillons que subjecten l'ancoratge de la boia així com el correcte funcionament dels sensors.

La boia d'Eivissa és un oasis enmig d'un desert blau

Les missions a bord del catamarà, com les campanyes Canales que es realitzen en les diferents estacions de l'any, posen a prova la capacitat que té el V/O SOCIB en relació al processament i gestió de les dades en temps quasi-real. En aquesta ocasió la campanya va estar molt condicionada per la meteorologia, i vam haver de tornar un dia abans del que s'esperava, a causa que el sistema de predicció de SOCIB ens pronosticava fort onatge a la zona. Tot i que nosaltres vam tornar a terra per mal temps, el glider va poder continuar la seva missió al canal d'Eivissa.

Aquesta ha estat una experiència inoblidable, tant pel repte de treballar a bord, com per tot el que he après al costat dels meus companys.

 

campaña SOCIB_ENL_CANALES_NOV2016

Galeria fotogràfica de la campanya, amb imatges de Miquel Gomila.

Més informació sobre la campanya SOCIB_ENL_CANALES_NOV2016

Compartir aquesta entrada