Els guanyadors de la Mar de Ciència embarquen al Vaixell SOCIB

18/07/2016

Els guanyadors de La Mar de Ciència han gaudit d'un cap de setmana científic a Palma per a conèixer de primera mà la recerca oceanogràfica que es realitza en les Illes Balears als centres del CSIC en les Illes Balears i del la al Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB). També han participat a una campanya a bord del Vaixell Oceanogràfic SOCIB (V/O SOCIB). Tots ells han gaudit d'aquesta experiència com a premi del certamen organitzat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) – Unitat de Cultura Científica deen les Illes Balears -, i per Medclic: el Mediterrani a un clic, programa de recerca i divulgació de l'Obra Social “la Caixa” i de lal Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB), amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

A primera hora del matí arribaven al port de Palma, des d'Astúries, Lleida i Madrid, Javier, Marina, Ainhoa, Clara, Lía i Victoria, els sis estudiants de Primària i Secundària que han estat sigut guardonats aen la primera edició de La Mar de Ciència. Els acompanyaven per aprendre i gaudir de la recerca marina que es realitza a les Illes Balears  els seus familiars i també Juan Antonio Cano, el professor al que el jurat del concurs ha atorgat un esment especial per haver fomentat la participació de 101 alumnes del col·legi “Los Olmos” de Madrid.

A bord del V/O SOCIB van ser rebuts pel coordinador del CSIC a les Illes Balears i director de la ICTS SOCIB, Joaquimín Tintoré, qui els presentàva presentar al personal embarcat i els va explicar lesa tasqueslabor  de recerca que tant el CSIC en les Illes Balears com la ICTS SOCIB exerceixen per avançar en el coneixement i en la gestió sostenible del Mediterrani.

Com a primera destinació de campanya, el V/O SOCIB va navegar fins a la Reserva Marina de Cap Endecorrat on es troba instal·lada la boia oceanogràfica amb la qual la ICTS SOCIB proporciona dades de la badia de Palma. Allàí, els joves estudiants van participar en una activitat fonamental per als oceanògrafs: la recollida de mostres d'aigua de mar. El vaixell oceanogràfic és una peça clau en de la ICTS SOCIB per realitzar aquesta tasca ja que està equipat amb una roseta. Els guardonats van assistir al llançament al mar d'aquest instrument capaç de baixar al llarga través de la columna d'aigua i de recollir mostres d'aigua a diferents profunditats.

Una vegada realitzat el mostreig i el perfilat de la roseta de la columna d'aigua, els estudiants joves científics van treballar al laboratori. Orientats per una investigadora, van filtrar l'aigua per detectar fitoplàncton i comprendre la seva importanciaimportància perl l’ecosistema marí. MentreEntre tant, el vaixell emprenia nou rumb, aquesta vegada, cap al Parc Nacional Marítim Terrestre de l'Arxipèlag de Cabrera.

Aquests joves investigadors van desembarcar al migdia al port de Cabrera on els esperaven els guies del Parc Nacional per realitzar un itinerari submarí i conèixer la riquesa del mitjà marí protegit. El busseig per les cristal·lines aigües de Cabrera els ha permès descobrir anfosos, corbines, moreanes i estels de mar d'un intens color vermell.

Una gran experiència per a conèixer la recerca marina que es realitza aen les Illes Balears i ser conscients de la necessitat de protegir l'entorn marí amb la recerca i la gestió sostenible dels oceans

 

Campaña La Mar de Ciencia

Consulta el catàleg de la I edició de La Mar de Ciència

Compartir aquesta entrada