Realitzada amb èxit la campanya de detecció de grumers en el mar Balear

18/05/2016

Des del 10 al 12 de maig de 2016 s'ha desenvolupat a bord del Vaixell Oceanogràfic SOCIB la Campanya "Pelagia -16". El seu principal objectiu és analitzar les proliferacions de grumers a les costes de Balears.

Aquesta campanya s'ha desenvolupat en aigües de la mar Balear, on els investigadors ja disposaven de dades sobre els albiraments de grumers a les zones costaneres de les Pitiüses.

A Cala Salada (Eivissa) es van trobar una gran quantitat d'individus de l'espècie Pelagia noctiluca. Aquests grumers, també anomenats clavell, són relativament petits i amb forma de bolet. La seva coloració translúcida, amb tons rosats o violacis en els tentacles la converteixen en una espècie molt cridanera, que a més produeix bioluminiscència.

Un grup de treball interdisciplinar ha treballat en l'obtenció de mostres pels estudis biològics mitjançant una multixarxa de plàncton tipus Mocness, una xarxa de plàncton tipus vídua, dues càmeres diferents per a la quantificació de grumers a la columna d'aigua i a més un dron per estimar la mida de les concentracions de grumers. A més de les mostres obtingudes i de l'estudi de les característiques de la columna d'aigua i la distribució del plàncton, els investigadors van poder completar un cicle horari complet de la Pelagia noctiluca.

Aquesta campanya s'emmarca dins el projecte "Detecció de grumers al Mar Balear i la seva relació amb les condicions ambientals" en el qual participen el Govern Balear, la ICTS SOCIB, l'Instituto de Ciencias Marinas de Andalucía (ICMAN-CSIC) i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA CSIC-UIB). La finalitat del projecte és establir un sistema d'observació de grumers al mar Balear, que permeti estudiar la proliferació d'aquests organismes amb l'efecte de generar el coneixement necessari sobre el qual basar una correcta gestió dels béns i serveis afectats.

Els avenços en aquest projecte d'investigació contribuiran a entendre la relació entre les condicions ambientals i l'aparició de grumers. Per això permetran la implementació, en un futur, d'un sistema de predicció de meduses i de mitigació dels seus efectes.

Imatge captada per la càmera per a la quantificació de grumers en la campanya “Pelagia-16”

 

Compartir aquesta entrada