L'acidificació dels oceans: l'amenaça submergida

14/01/2016

Recents estudis científics han demostrat que l'augment de les concentracions de CO2 a l'atmosfera està posant en perill la salut dels nostres oceans en un procés conegut com acidificació.

Què és l'acidificació de l'oceà?
L'acidificació de l'aigua de mar és una conseqüència de l’excés d'emissions de diòxid de carboni emeses a l'atmosfera que causen un gran impacte en els nostres oceans.

Per què es produeix?
Almenys una quarta part del diòxid de carboni que s'allibera a l'atmosfera per la combustió de combustibles fòssils, com el carbó i el petroli, no queda a l'aire, sinó que es dissol a l’oceà. El diòxid de carboni a l'entrar en contacte amb l'aigua de mar produeixen àcid carbònic. Això provoca un descens en el nivell de pH de l'aigua de mar a una gran velocitat, i a aquest procés se li denomina acidificació de l'oceà.

L'aigua de mar és lleugerament alcalina i el seu pH és de 8. Si les emissions de diòxid de carboni continuen al mateix ritme, a finals de segle arribarà a valors propers al 4, posant en perill l'equilibri dels ecosistemes marins.

Quines conseqüències té?
Que l’aigua de mar sigui més àcida pot tenir importants efectes nocius en les espècies marines. Molts organismes construeixen les parts més dures del seu cos amb carbonat càlcic i l'acidesa dissol el carbonat càlcic que contenen les petxines o els esquelets d'organismes com les ostres, les cloïsses, els eriçons de mar, i plàncton calcari. Els coralls també es veuen greument afectats ja que també formen les seves colònies en estructures de carbonat càlcic.

L'acidificació de l'oceà podria perjudicar no només a importants espècies comercials, com les llagostes, els crancs i els musclos, sinó també una les espècies clau en les xarxes tròfiques marines, com els productors primaris.

Recents estudis mostren també com afecta al metabolisme dels bacteris marins, que tenen un paper fonamental en el procés de producció d’elements essencials per a l’alimentació dels organismes marins més petits.

Bacteria marina (Vibrio harveyi). Mercedes Urdiain. IMEDEA (UIB-CSIC)

 

Pots descobrir molt més sobre el procés d'acidificació al vídeo d'eduCaixa.

 

Imatge de portada: NOAA

 

Compartir aquesta entrada