Rissaga: el tsunami del Mediterrani

09/02/2016

L’estació costanera de la ICTS SOCIB ha detectat una nova rissaga al Port de Ciutadella. 

Al vídeo es pot veure com el nivell de la mar, al port, puja i baixa completant una oscil·lació amb una altura de 80 centímetres, fàcilment identificable amb instruments de mesura instal·lats per la ICTS SOCIB.

En certes ocasions, i baix unes condicions determinades, la amplitud de l’ona pot augmentar considerablement arribant a ser d’alguns metres i donant lloc al fenomen conegut com a Rissaga. 

Què són les rissagues?

Les rissagues són oscil·lacions extraordinàries del nivell de la mar.  L’altura de l’ona en una rissaga típica sol variar entre els 60 y els 120 centímetres, encara que en alguns episodis singulars han arribat a produir-se oscil·lacions de més de 3 metres, amb conseqüències catastròfiques a les estructures del port i a les embarcacions que romanien amarrades.
 
Per què es produeixen?

La causa de les rissagues no és, com en el cas dels tsunamis, d’origen sísmic, sinó atmosfèric, degut a variacions brusques de la pressió.   

En aquest vídeo pots conèixer més sobre el fenomen de la Rissaga. 

Els meteotsunamis o rissagues esdevenen un fenomen de gran espectacularitat, no tan sols per l’important amplitud de l’oscil·lació, també per la brevetat del temps que passa entre la pujada i la davallada de les aigües. 

Es poden elaborar prediccions de quan succeirà aquest fenomen? 

La ICTS SOCIB, en col·laboració amb AEMET, a través de la divisió de Modelat i Predicció (Modelling and Forecasting facility) està desenvolupant un model de predicció per aquest fenomen anomenat BRIFS (Balearic Rissaga Forecasting System). Gracies a aquest sistema es podran elaborar prediccions sobre l’aparició d’aquest fenomen i establir un sistema d’alertes.

Compartir aquesta entrada