A la recerca de la tonyina vermella en aigües del mar Balear

27/06/2016

Des del 21 de juny fins al 8 de juliol de 2016, diversos investigadors i tècnics de l'IEO i la ICTS SOCIB porten a terme la campanya Bluefin Tuna amb l'objectiu d'analitzar la distribució de les zones de posta de la tonyina vermella de l'Atlàntic (Thunnus thynnus) a les aigües del mar Balear i l'avaluació de l'estat de les poblacions d'adults a partir de l'abundància de larves.

A bord del Vaixell Oceanogràfic SOCIB realitzen el mostreig i la recollida de dades mitjançant diferents instruments com el correntòmetre acústic o la roseta oceanogràfica, amb la qual es recullen les mostres d'aigua que posteriorment s'analitzen al laboratori del vaixell per efectuar els mesuraments d'oxigen dissolt, la concentració de clorofil·la o estimar la presència de fitoplàncton. Per avaluar les poblacions de tonyina, es duen a terme la pesca planctònica i la recollida de larves amb una xarxa bongo, un sistema de captura compost per un parell de xarxes col·locades una al costat de l'altra, amb malles de diferent gruix que permet la captura de larves, ous i plàncton de diferents mides. En cada campanya oceanogràfica del V/O SOCIB es registren les dades de corrents, temperatura i salinitat del mar que estan disponibles en temps real a la secció explora.

La tonyina vermella (Bluefin tuna en anglès) ha estat explotada al mar Mediterrani des de l'antiguitat. Amb l'auge del seu consum des de fa unes dècades, s'ha incrementat l'explotació comercial d'aquesta espècie emblemàtica del Mediterrani, col·locant a la tonyina vermella en una situació compromesa que implica certa incertesa sobre la seva conservació. En aquest context, són de vital importància els esforços científics per estudiar les seves zones principals de fresa, quantificar les taxes de supervivència larvària i juvenil, a més de comprendre millor la dinàmica global de la seva població. Això permetrà millorar els actuals sistemes de gestió sostenible de l'espècie, que contemplin, entre altres mesures, la declaració de zones protegides en els llocs i períodes de més interès.

Aquesta campanya s'emmarca en la línia d'investigació sobre ecologia larvària de la tonyina vermella al mar Balear, iniciada per l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) a l'any 2001 i impulsada des de 2011 per la ICTS SOCIB i l'IEO per millorar en la gestió i conservació de la tonyina vermella i altres espècies afins gràcies a l'oceanografia operacional que permet el desenvolupament de models predictius de zones de posta de tonyina vermella mitjançant l'aplicació dels diferents sistemes d'observació i predicció de la ICTS SOCIB.
 

Compartir aquesta entrada