Alguna cosa es mou en el Mediterrani
26/02/2016
A fi d'ampliar el coneixement sobre l'ecosistema del Mediterrani i d'abordar el paper de la ciència al servei de la seva conservació, dos científics marins, David March (IMEDEA – SOCIB) i Ricardo Sagarminaga (capità i director de Kai Marine Services) anit es van seure al costat de la comunicadora Rosa Campomar en el Caixaforum Palma per mantenir l'última tertúlia del cicle “Histories del Mediterrani” organitzada per Obra Social “la Caixa” i la UCC + i del CSIC en les Illes Balears.
Aquests nautes contemporanis van voler presentar-se a través d'un objecte personal: d’una banda, David March va triar la seva càmera de fotografia subaquàtica amb la qual explora els fons marins i, d’una altra, Ricardo Sagarminaga va escollir una maqueta de la bassa Kon-tiki que va fabricar amb la seva filla i que reflecteix la seva passió per les expedicions marines.
Sagarminaga va voler cridar l'atenció del públic en afirmar que en el Mediterrani es troba un dels principals corredors de migració dels “grans viatgers dels oceans”: catxalots, taurons, tortugues i dofins. Les seves aigües són també la zona principal de posta dels ous de la tonyina vermella i d'alimentació del bonic, del peix espasa o de la llampuga.
Fins ara la riquesa d'aquest ecosistema la coneixien principalment els pescadors que pescaven en el Mediterrani. Units a ells, els científics han aconseguit ampliar aquest coneixement utilitzant avançades eines tecnològiques com les marques per al seguiment d'espècies via satèl·lit. David March va mostrar una d'aquestes marques amb les quals estudia el moviment de les tortugues, autèntiques “oceanògrafes” del Mediterrani.
Les tortugues marines van protagonitzar l'escenari i gran part de la tertúlia pel seu important paper a l'oceà: elles són oasis per a milers d'espècies que es troben en mar obert, un ecosistema comparable al desert del Serengueti. Per analitzar aquest fenomen, Alnitak, anit representat per Sagarminaga, lidera el Projecte Oasi, en el qual col·labora la ICTS SOCIB, amb la labor del Dr. March.
Amb la visualització d'aquest vídeo, els assistents van poder submergir-se en les seves tasques de recerca i conservació dels nostres mars.