Ens sumem a la celebració del Dia Mundial dels Oceans
08/06/2017
Cada 8 de juny, Nacions Unides promou la celebració del Dia Mundial dels Oceans amb la finalitat de fer una crida perquè conservem i utilitzem de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins. Enguany llança el lema Els nostres oceans, el nostre futur i organitza la primera Conferència dels Oceans, que representa una oportunitat única perquè el món reverteixi el deteriorament de la salut dels oceans i els mars amb solucions concretes.
En el programa Medclic: el Mediterrani a un clic es treballa pel coneixement dels nostres oceans a través de l’observació i l’exploració del mar Mediterrani, un sistema oceànic a petita escala. Aquest compromís adquirit ens col·loca en el marc de l’objectiu número 14 “Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible”, inclòs entre els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), establerts el setembre de 2015 en una cimera històrica de Nacions Unides en la qual van participar dirigents mundials, i que van entrar en vigor el gener de 2016.
DESCARREGA’T LA INFOGRAFIA COMPLETA “OCEANS SANS, PLANETA SA” aquí.
Com en altres ocasions, des de MEDCLIC emfasitzem la necessitat de complir l’esmentat objectiu i sumem la nostra veu a la celebració del Dia Mundial dels Oceans amb la infografia OCEANS SANS, PLANETA SA, en què resumim el paper dels oceans en la conservació del planeta i la manera en què ens influeix.
A més, enguany ens unim al repte “Missatge en una ampolla”, emmarcat en el projecte Sea Change i impulsat per Submon. Així reforcem la col·laboració entre entitats i centres educatius en la tasca de canviar la nostra relació amb l’oceà.
Per què celebrem el Dia Mundial dels Oceans?
1. Per recordar que els oceans tenen un paper molt important en les nostres vides, ja que són els pulmons del nostre planeta.
2. Per informar l’opinió pública de les conseqüències que té l’activitat humana per als oceans.
3. Per engegar un moviment mundial ciutadà a favor dels oceans.
4. Per mobilitzar i unir la població mundial entorn de l’objectiu de la gestió sostenible dels oceans, ja que constitueixen una font important d’aliments i medicines.
5. Per celebrar junts la bellesa, la riquesa i el potencial dels oceans.
Per què són importants els oceans i per què s’investiga el mar Mediterrani per conèixer-los?
Els oceans són el pilar fonamental de la vida al nostre planeta: produeixen l’oxigen que respirem, absorbeixen gran part de les emissions de carboni, regulen el clima, constitueixen la llar d’una infinitat d’organismes i són el lloc idoni per realitzar-hi nombroses activitats comercials, turístiques, recreatives, etc. No obstant això, les pressions humanes, com la sobrepesca, la contaminació marina o l’acidificació de l’oceà, ocasionen un deteriorament real i visible dels nostres oceans i mars.
A més, els oceans es caracteritzen per ser sistemes globals complexos, que s’interconnecten amb l’atmosfera i les costes, en contínua variabilitat i interacció. Per poder comprendre més en profunditat aquestes interaccions i les seves implicacions, MEDCLIC engloba recerca i divulgació científica, amb dós projectes relacionats amb els plantejaments científics, tecnològics i divulgatius de l'ICTS SOCIB. Tenint en compte que el Mediterrani és un model oceànic a petita escala, MEDCLIC contribueix així a l’estudi del paper dels oceans en la supervivència del planeta.
6 coses que podem fer per millorar els nostres oceans i el nostre futur
Et convidem a fer aquests petits gestos quotidians per no augmentar la contaminació dels mars i els oceans:
1. Utilitza menys productes de plàstic. Portar al supermercat les teves pròpies bosses és una gran iniciativa, igual que substituir les ampolles de plàstic per transportar líquids per termos i ampolles reutilitzables.
2. Utilitza bronzejadors i protectors solars biodegradables en l’aigua, per no danyar les espècies marines.
3. No compris productes que afectin la vida dels nostres mars i oceans, com els accessoris elaborats a partir de tortugues, taurons, coralls, conquilles marines…
4. Redueix les emissions de CO2. Per això, pots disminuir el consum d’energia utilitzant bombetes de baix consum, fer servir transport públic per a desplaçaments curts, compartir el vehicle...
5. Evita el consum de peix juvenil i de totes les espècies capturades amb tècniques de pesca com l’arrossegament de fons. Si tens dubtes, no compris peix sense etiquetar.
6. Fes un pas més i col·labora en la neteja de les platges, ja sigui en activitats organitzades a la teva localitat o simplement recollint les restes de brossa que puguis trobar quan passis el dia a la platja, perquè no tornin al mar