Oceanògrafs per un dia amb La mar de ciència

18/07/2017

CarlaIriaManuelaJaimeMariaPablo i Joel, els set estudiants de Primària i Secundària per els dibuixos, vídeos o relats han estat guardonats en la segona edició de La mar de ciència: concurs per a joves artistes interessats a la ciència i el mar,  han pogut gaudir del seu premi durant aquest cap de setmana: aprendre i gaudir de la investigació marina i el patrimoni natural marí de les Illes Balears. Els acompanyaven alguns familiars i també Andrés González, el professor a qui el jurat del concurs ha atorgat una menció especial per haver fomentat la participació de 34 alumnes del Col·legi ” el Prat “de Madrid.

Aquest concurs, organitzat pel CSIC, el SOCIB i Obra Social "laCaixa" a través del projecte Medclic: el Mediterrani a un clic, tracta de ser una eina de divulgació científica, a través de la qual, es convida a reflexionar sobre la importància de tenir uns oceans sans i sobre el paper rellevant que té la ciència i la nova oceanografia en la seva conservació, a la vegada que es fomenta les vocacions científiques, apropant la professió de oceanògraf a les aules. 

El premi ha consistit en participar en una campanya científica a bord del Vaixell Oceanogràfic SOCIB (B/O SOCIB) pel Parc Nacional Marítim Terrestre de Cabrera. Aquest lloc és conegut per la comunitat científica com el "Laboratori de la Mediterrània" a causa de que el seu paisatge litoral és un dels millors conservats de la costa mediterrània. 

D'aquesta manera, tots ells han pogut conèixer de primera mà la investigació oceanogràfica que es realitza a les Illes Balears. Ha estat el mateix representant institucional del CSIC a les Illes Balears i director de la ICTS SOCIB, Joaquín Tintoré, que va explicar als participants la tasca d'investigació que tant el CSIC com la ICTS SOCIB exerceixen per avançar en el coneixement i en la gestió sostenible del Mediterrani.

Com a primer destí de campanya, el B/O SOCIB ha navegat fins a la Reserva Marina de Cap Endecorrat on es troba instal·lada la boia oceanogràfica amb la qual la ICTS SOCIB proporciona dades de la badia de Palma. A les pantalles distribuïdes pel vaixell, es podia llegir que les condicions eren òptimes per navegar i que la temperatura de l’aigua era de 26.7ºC.    

En aquest mateix lloc s’ha dut a terme una activitat fonamental per als oceanògrafs: la recollida de mostres d’aigua de mar. El vaixell oceanogràfic és peça clau en la ICTS SOCIB per realitzar aquesta tasca ja que està equipat amb una roseta. Els guardonats van assistir al llançament al mar d’aquest instrument que va descendir al llarg de la columna d’aigua fins a 27 metres, recollint mostres d’aigua a diferents profunditats.

Un cop realitzat el mostreig i el perfil de la columna d’aigua, els estudiants han treballat al laboratori al taller de filtrat d’aigua de mar. Orientats per una investigadora, van filtrar l’aigua recollida amb la roseta per detectar fitoplàncton i zooplàncton i comprendre la seva importància en l’ecosistema marí. Mentrestant, el vaixell emprenia el rumb cap al Parc Nacional Marítim Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera.

A Cabrera els esperaven els guies del Parc Nacional, junts van gaudir d’una visita guiada al Parc on van poder conèixer la riquesa etnològica, i natural del Parc i alguna que una altra llegenda que ha encantat als més petits.

L’activitat ha conclòs de tornada al vaixell i lliurament de diplomes. Tots ells han manifestat que el cap de setmana científic ha resultat una gran experiència per conèixer el patrimoni natural marí i la investigació que es realitza a les Illes Balears, i tots junts han reflexionat sobre de la necessitat de protegir l’entorn marí a través de la investigació.

Pots consultar els treballs d'Iria, Maria, Jaume, Pau, Manuela, Joel, i Carla a la secció de guanyadors d'aquesta web, de la mateixa manera que els treballs seleccionats entre els presentats pels alumnes del Col·legi "El Prado" de Madrid animats pel seu professor Andrés. 

Alumnes del Col·legi "El Prado" de Madrid ens saluden amb l'obsequi per haver participat a La Mar de Ciència

Compartir aquesta entrada