Una cita amb les espècies mediterrànies

19/02/2016

Hèrcules i Darwin van protagonitzar les Històries del Mediterrani explicades ahir en el Caixaforum Palma per Enrique Macpherson (CEAB-CSIC). La ciència i la mitologia es van aliar per respondre a una pregunta: Per què hi ha tantes espècies endèmiques en el Mediterrani? 


El doctor Macpherson va explicar que les espècies endèmiques del Mediterrani comparteixen unes característiques específiques: són de petites dimensions; es situen en el fons marí i tenen una mobilitat reduïda, uns fets que dificulten la seva dispersió. És precisament Darwin qui va teoritzar sobre aquesta dispersió com un fenomen essencial en la seva teoria de l'evolució. 


D'altra banda, el Mediterrani no seria el mateix sense l'entrada d'aigua atlàntica a través de l'Estret de Gibraltar, en el qual segons la mitologia va intervenir Hèrcules per separar el continent africà de l'europeu. Allà és on es situen no dos, sinó quatre “columnes d'Hèrcules” que configuren dues barreres naturals. D'una banda, les dues columnes de l'Estret faciliten l'entrada d'espècies de l'Atlàntic però, d’una altra, les dues de l'est del mar de Alboran (Almeria-Orà) detenen la seva sortida del Mediterrani. Així és com avui el Mare Nostrum es una de les zones més riques del planeta en biodiversitat.

Per aprofundir en el contingut de aquesta tertúlia, Elena Soto entrevista en El Mundo a Enrique Macpherson.

 

Historias del Mediterráneo: Darwin y las columnas de Hércules

 

Próxima tertulia de Historias del Mediterráneo: Jueves, 25 de febrero de 2016 · 19:00h | Dr. David March y Ricardo Sagarminaga MOBILITAT I COMPORTAMENT ANIMAL: ALGUNA COSA ES MOU AL MEDITERRANI
MÉS INFORMACIÓ I RESERVES en Agenda de CaixaForum Palma 

Compartir aquesta entrada